Az oldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy a legjobb böngészési élményben legyen részed! Megértettem!
Termékek Menü
0

A HÓLYAGHURUT

A nők gyakran jelentkeznek orvosuknál azzal a panasszal, hogy "felfáztam". Érdekes módon a köznyelvben ez kb. fele-fele arányban jelent hólyaghurutra jellemző gyakori és fájdalmas vizelést, illetve hüvelyi folyást.

A hólyaghurutnál (cisztitisznél) maradva, a betegség a húgyhólyagot bélelő nyálkahártyának a gyulladásos megbetegedése. Ezt a gyulladást az esetek túlnyomó többségében bakteriális fertőzés okozza. Ez érintheti csak a hólyagot, de súlyosabb vagy elhanyagolt esetben - felszálló fertőzés formájában - a húgyvezetékeken át elérheti az egyik, illetve akár mindkét vesét is. Ilyenkor már vesemedence-gyulladásról is beszélünk.

A baktériumok általában nem kívülről kerülnek a szervezetbe. Testünkben számos olyan baktérium is megtalálható, mely normál körülmények között nem okoz fertőzést, panaszt, bizonyos tényezők hatására azonban elszaporodnak, kórokozóvá - a kór okozójává - válnak. Ilyen körülmény lehet a környező szövetek lehűlése, melynek következtében a szervezet védekezőképessége csökken, és fellép a gyulladás.

Innen származik a felfázás elnevezés is: ha valaki tartósan üldögél hideg helyen, vagy nem öltözik fel alulról elég melegen, gyakran hólyaghurutot kap. Az "egyszerű" hólyaghurut fő tünete a gyakori (akár félóránkénti) vizeletürítés, mely az esetek többségében fájdalommal is jár. Ez az égő fájdalom inkább a vizeletürítés végén erősebb. Súlyosabb gyulladás esetén a vizelet véressé válhat, mert a gyulladt hólyagnyálkahártyán pontszerű vérzések alakulhatnak ki.

A hólyaghurut kezelésében az ún. vizeletfertőtlenítők, valamint az antibiotikumok játszanak vezető szerepet. Fontos a bő folyadékfogyasztás. Ha a tünetek közül a fájdalom dominál, néhány napig görcsoldóra és fájdalomcsillapítóra is szükség lehet. Nehezen gyógyuló vagy visszatérő esetekben célszerű a vizeletet baktériumtenyésztésre küldeni. Ennek birtokában akár hosszú, néha hetekig-hónapokig tartó antibiotikus kezelésre is lehetőség van. Bizonyos hüvelyfertőzések - elsősorban a Trichomonas és a baktérium eredetűek - gyakran társulnak hólyaghuruttal. Ennek gyakorlati jelentősége az, hogy ha egy nő a hólyaghurut tünetei mellett folyást, hüvelyi viszketést is észlel, érdemes azonnal nőgyógyász szakorvosnál jelentkezni.

dr. Bárány János 
szülész-nőgyógyász


forrás: http://www.patikamagazin.hu/index.php?cikk=419

Tartalomhoz tartozó címkék: Felfázás