Az oldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy a legjobb böngészési élményben legyen részed! Megértettem!
Termékek Menü
0

A FELFÁZÁS ANATÓMIÁJA

Mi történik veled felfázáskor?

A felfázás (hólyaghurut) lényege, hogy a medencét, illetve az alsó végtagot, lábfejet érő hideghatás következtében lecsökken a húgyúti nyálkahártya ellenálló képessége, és a baktériumok megtelepszenek rajta. A húgyhólyagban és a húgycsőben gyulladás alakul ki - ezt nevezi a köznyelv hólyaghurutnak. A megtelepedett baktériumok leggyakrabban a bélrendszerből származnak. Ezek a baktériumok nemcsak a megfázást követően kialakuló legyengült nyálkahártya okán terjedhetnek el, hanem számos más okból is.

A hólyaghuruthoz megtévesztésig hasonló tüneteket produkálhat a végbélből a hüvelybe kerülő úgynevezett E-coli baktérium, amely nem, vagy nemcsak a felfázás következtében gyöngítheti védelmi rendszerünket. Például az óvatlan szexuális élet és a nem megfelelő tisztálkodás miatt ezek a kórokozók hamar elszaporodnak a húgyutakon és a hüvelyben. Ez a baktérium nemcsak anális közösülést követő vaginális közösülés eredményeképpen kerülhet a hüvelybe, hanem olyan okai is lehetnek, amire nem is gondolnánk. Ilyen például a toalettpapír helytelen használata, amikor hátulról előre felé végezzük a törlőmozdulatot, tehát saját magunkat fertőzhetjük meg. Esetleg a tanga fazonú alsóneműk keskeny pántjai: ezek szinte hidat képeznek végbélnyílás és hüvelybemenet között. Így majdnem szabadon közlekedhetnek a baktériumok. Habfürdők, illatosított szappanok túlzott használata, amely a hüvely jótékony és védelmező tejsavbaktérium-állományának meggyengüléséhez, vagyis fertőzésekhez vezethet.

Miért fáznak fel gyakrabban a nők?
 
A betegség sokkal gyakoribb a nőknél, ennek valószínű oka az, hogy a nők húgycsöve sokkal rövidebb, mint a férfiaké, ezért a kórokozók könnyebben feljutnak a hólyagba. Már volt róla szó, hogy a hüvelynyálkahártyán egészséges nőknél jellegzetes baktériumflóra található, melynek a megváltozása -akár spermicid vagy egyéb krémek miatt- fokozza a hólyaghurut kockázatát. A női húgycső rövid, álló helyzetben csak körülbelül 4-5 cm hosszú, míg a férfiaké 15-20 cm hosszú. Ez az anatómiai különbség is oka tehát, hogy a nők gyakrabban esnek áldozatul a különböző hólyagfertőződéseknek.
 
A felfázás tünetei

- nyilalló alhasi fájdalmak, nemcsak érintésre
- gyakori vizelési inger
- gyakori, fájdalmas, kis mennyiségű vizeletürítés
- véres vizelet
- vizelés közbeni csípő érzés
- láz és deréktáji fájdalom, mely arra utal, hogy a gyulladás a húgyhólyagból felfelé, a vesemedence irányába terjed.

Notórius felfázók

Akadnak olyan hölgyek, akik még az átlagnál is érzékenyebbek, és hamarabb felfáznak, ha például otthon mezítláb vagy zokniban járkálnak. Számukra a felfázás tehát nagyon hamar megtörténik, ám a jelek csak később - rendszerint a legközelebbi szexuális együttlét után- ,jelentkeznek. Mint fentebb említettük, a meghűlés miatt meggyöngült nyálkahártyán hamar megtelepszik minden kórokozó. A szakértők szerint azok a hölgyek, akik visszatérő felfázásokkal küzdenek, nagy valószínűséggel anyai ágon örökölték hajlamaikat. Feltételezik, hogy ilyen egyénekben a húgyúti nyálkahártyán nagyobb mennyiségű kötőhely van a baktériumok számára.

Az egészségbarát strandolás 3 alapszabálya

Tévhit, hogy csak télen fázhatunk fel. A strandszezon beindultával számos tényezőre kell ügyelnünk!
 
1. Minden esetben legyen nálunk váltófürdőruha, illetve tiszta fehérnemű! A víz és a vizes fürdőruha hatásáraa bőr felpuhul, megduzzad, ez a gombák és a baktériumok szaporodásának kedvez, sőt a szervezetbe jutását is elősegíti. Az állandó vizes bőrfelület kihűl, alhasunk, derekunk felfázik.
 
2, Győződjünk meg a napágyak, kerti székek szivacsborításának szárazságáról! A nyirkos, fülledt hátsó a gombás fertőzések melegágya, a vizes ülőfelülettől pedig felfázhatunk.
 
3, Vizes homokban ne ücsörögjünk, még a legszebb homokos standokon sem! A vizes homokon is meghűlhetünk, sőt a homokból féregpeték kerülhetnek a hüvely és végbél tájékára. A homok   - irritáló hatása miatt -, gyulladást is okozhat.

Következmények

Amennyiben a gyulladás nem áll meg a hólyag szintjén, felfelé haladva a vesevezetéken keresztül a vese üregrendszerébe is bejuthat, ahol vesemedence-, illetve veseállomány-gyulladást okozhat. Tapasztalatok szerint az esetek felében-harmadában a gyulladás áthúzódik a hólyagról a vesemedencére is. A tartós, illetve állandóan visszatérő felfázás komoly nőgyógyászati problémákat, petefészek-gyulladást, sőt meddőséget is okozhat.
Vagyis minden esetben fel kell keresned a nőgyógyászt vagy urológust!

forrás: http://www.fitt.info/cikk2.ivy?artid=75ac5121-88c6-4dc9-bc07-42abd5446a39&colid=fd7bd64c-5594-47a5-9305-8a504e653fc1

Tartalomhoz tartozó címkék: Felfázás